Redegjørelse i henhold til åpenhetsloven

Oppdatert 15.01.2025

Formål

Formålet med denne redegjørelsen er å kommunisere vårt arbeid med aktsomhetsvurdering, som er en prosess hvor vi kartlegger, forebygger, begrenser, gjør tiltak og gjør rede for hvordan vi håndterer eksisterende og mulige negative konsekvenser av vår virksomhet.

Dette er en kontinuerlig prosess hvor målsetting for oss i Interfil er reel forbedring for mennesker i vår leverandørkjede.

Vi ønsker gjennom aktivt arbeid å bidra til at vår virksomhet og vårt samarbeid med våre leverandører og samarbeidspartnere fremmer lovens formål. Det innebærer grunnleggende respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjonen av varer og levering av tjenester, og å sikre allmenheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheten håndterer negative konsekvenser på eventuelle brudd av disse.

Ansvar

Styret har øverste ansvar for at loven er oppfylt og delegerer mandat til daglig leder og utførende medarbeider.

Innkjøps- og kvalitetsleder er ansvarlig for praktisk gjennomføring og koordinering, inkludert identifisering av risiko/avvik, tiltak og oppfølging. Vedkommende er ansvarlig for at oppdaterte rapporter følges opp og arkiveres.

Ansvar, mandat og retningslinjer er forankret hos styret.

Risiko

Vi aksepterer ingen brudd på grunnleggende menneskerettigheter internt eller eksternt. Vi forventer at våre leverandører som et minimum tilbyr anstendige arbeidsforhold i tråd med nasjonale lover og/eller internasjonale konvensjoner. Interfil har siden grunnleggelse forholdt seg til og fulgt nasjonale lover, samt FNs Global Compact og ti prinsipper for ansvarlig næringsliv. Dette gjenspeiles i våre interne etiske retningslinjer.

I tilfeller der det avdekkes avvik skal vi aktivt arbeide for utbedring av dette. Gjennom dialog med leverandører skal tiltak iverksettes og deretter følges opp. Oppsigelse av leverandøravtaler skal skje kun i tilfeller hvor tiltak ikke har tilstrekkelig effekt.

Egen virksomhet

Interfil AS er familieeid bedrift med hovedkontor og produksjonslokaler i Skjåk Kommune i Ottadalen, med lager og kundemottak i Oslo og er med det Norges lendende ventilasjonsfilterprodusent. Vår kjernevirksomhet er produksjon og salg av ventilasjonsfilter til ventilasjonsentreprenører og grossist markedet i og utenfor Norge. Våre produkter bidrar aktivt til å gjøre luften vi alle puster inn renere.

Interfil ønsker å bidra positivt til å fremme respekt for menneske- og arbeidstakerrettigheter i tråd med FNs Global Compact og dets retningslinjer. Vi velger derfor å samarbeide med ansvarlige og seriøse leverandører og disse er hovedsakelig stasjonert i Norge og EU. Det jobbes systematisk for å innlemme menneskerettighetsaspektet i vår virksomhet og overfor våre leverandører. Dette gjør vi blant annet ved å betale anstendige lønninger og har regulerte arbeidstider. Våre leverandører må i første omgang signere leverandørerklæring basert på OECDs retningslinjer.

Vi har nulltoleranser for barnearbeid i egen virksomhet og hos våre leverandører.

Funn og resultater

Vi jobber tett med våre faste og prioriterte leverandører og i 2024 har vi valgt å gjennomføre flere on-site undersøkelser. Disse leverandørene er stasjonert med produksjoner i Tyskland, Italia, Norge og avdeling til en av våre største europeiske leverandører i Sør-Afrika. Europeiske land betraktes som lavrisiko land, så mest spenning var knyttet til fabrikkbesøket i Sør-Afrika. Her ble det heller ikke registrert noen funn som bryter med retningslinjer i FNs Global Compact. På samtlige on-site undersøkelser kan det meldes om ordnede forhold som innfrir våre forventninger.

Vår jobb er å gjennom leverandørerklæring, on-site undersøkelser og egenrapportering avdekke om potensielle brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

I enkelte tilfeller betraktes vi som en liten kunde og utgjør en liten del av leverandørens totale omsetning. Dette vil i mange sammenhenger være avgjørende for hvilken reel påvirkning vi kan ha gjennom innførte tiltak.

Fremtidig kartlegging kan i noen tilfeller identifisere faktiske negative konsekvenser eller vesentlig risiko for negativ påvirkning på menneskerettigheter gjennom de overordnede risikovurderingene.

Bakgrunnsundersøkelser og kontroll

Utvalg av leverandører revideres årlig gjennom signering av leverandørerklæring og utfylling av egenerapporteringsskjema eller fysisk besøk der det er hensiktsmessig mulig.

Egenrapportering omfatter bestemmelser i Åpenhetsloven.

I tilfeller hvor leverandør er usikker på sine svar går vi i dialog for å finne frem til fakta.

I tilfeller hvor vi selv oppdager avvik eller mottar informasjon/rapporter om avvik/brudd kontaktes leverandøren slik at vi sikres nærmere innsyn. Avdekkede problemstillinger diskuteres før det etableres omforente tilltak med frist for utbedring.

Kontaktinformasjon

Ved behov for mer informasjon, ta kontakt ved å sende en skriftlig henvendelse til post@interfil.no