Har du pollenallergi? Visste du at innelufta også kan være full av pollen? Da er det greit å vite at du kan redusere allergiplagene med et pollenfilter.

Om du er en av mange som sliter med pollenallergi deler av året, så har du sikkert også opplevd at du i perioder må holde deg inne når det står på som verst.

Men heller ikke inne er det fritt for pollen. Åpne vinduer og lufteventiler kan føre til at pollen fra utelufta kommer inn, og selv med lukkende vinduer og ventilasjonsanlegg risikerer du at store mengder pollenpartikler blander seg med innelufta dersom det ikke brukes et godt nok filter i ventilasjonsanlegg.

jente som nyser fordi hun har pollenallergi
Et godt ventilasjonsfilter kan redusere pollenplager

For et ventilasjonsfilter med god kvalitet kan faktisk redusere allergiplagene når du oppholder deg innendørs. Det gjelder bare å velge riktig filter, og ta enkelte andre forholdsregler.

Dette er de viktigste tingene du må huske på når du skal ha et godt pollenfilter:

  • Bruk et finfilter som stopper mest mulig pollen
  • Bytt filter minimum to ganger i året

Hva er et bra finfilter?

Men hvilket filter skal du egentlig bruke når du trenger et filter som stopper mest mulig pollen? Hva er et finfilter, og hva er «fint nok»?

Alle pollenpartikler er større enn 1 tusendels millimeter (1 µm). Selv om det høres veldig lite ut, er det utrolig nok ikke så veldig smått. I vår bransje bruker vi faktisk partikkelstørrelser som er mindre enn halvparten av dette når vi skal måle hvor effektivt et ventilasjonsfilter er til å stoppe støv.

Filterprodusenten Interfil sine ePM 1 65 % finfilter stopper i gjennomsnitt 99 % av pollenpartikler. Et slik finfilter er derfor godt egnet til å stoppe pollen fra vanlige blomster og trær.

Men det siste prosenten er også viktig. Det vet alle som er plaget av pollenallergi.

Derfor kan du ha god nytte av å bruke et finfilter som stopper flere av partiklene.

Bruker du et såkalt ePM 1 85 % finfilter, eller aller helst et ePM 1 90 % finfilter, så vil filteret i praksis ha 100 % effekt mot pollen.

Bytt filter jevnlig

Slik reduserer du altså allergiplagene med et pollenfilter.

Men dersom et filter står for lenge i ventilasjonsanlegget, kan det etter hvert begynne å slippe mindre partikler, som for eksempel allergener, gjennom filteret og ut til innelufta.

Derfor er det også viktig å huske på å bytte filter med jevne intervaller. Anbefalingen er at du bytter filter minst to ganger i året, og gjerne før og etter den verste pollensesonge.

Her kan du søke etter norske filterforhandlere som har filter som stopper pollen