Interfil har valgt å benytte aluminium ramme og treramme på sine posefilter.  Begge alternativene skårer godt med tanke på å levere et lavt miljøfotavtrykk sammenlignet med konkurrerende produkter i bransjen.  Når vi sammenligner disse rammetypene ser vi at trerammene gir en tredjedel CO2 ekvivalenter i forhold til aluminium, og langt bedre sammenlignet med andre rammematerialer i bransjen.

Hos Interfil kan du velge fritt mellom aluminium og tre som rammeverk.  Leveringstiden er den samme, prisen er den samme, kvalitet og sertifiseringene er den samme.  Med vissheten om at CO2 ekvivalentene på en helmodul går ned med minimum 1/3 ved å velge treramme så er kanskje ikke valget veldig vanskelig.  På en helmodul kan dette utgjøre så mye som 8 kg. CO2 ekvivalenter og når en multipliserer dette opp med forbruket av ventilasjonsfilter genererer dette et betydelig miljø fotavtrykk.

Eksempelvis med en bygningsmasse på 200 000 kvm så vil dette kunne utgjøre, omgjort i helmoduler,
ca. 600 filter som gir 4,8 tonn CO2 ekvivalenter.

I dette regnestykket er ikke bruksfasen tatt med i beregningene, slik som installasjon og strømforbruk under drift.  Her tar vi med tilvirkning, transport og avfallsbehandling.

Dersom en gjør dette om til kjørte kilometer for en dieselbil (140 g/km) gir dette et utslipp tilsvarende kjørte 34 285 kilometer. 

Ventilasjonsfilter består av et rammeverk og et filtermateriale.  Filtermaterialet er av syntetiske fibre eller glassfiber, spesielt designet for å fjerne partikler fra luften.  Fortrinnsvis støv, pollen, bakterier og øvrig forurensning fra inneklimaet.  En kan ha ulike motiv for om en velger filtermateriale av syntetfiber eller glassfiber alt ettersom hva bruken krever.  Syntetisk materiale er ofte mekanisk sterkere enn glass fiber materiale, hvor begge typer har de samme kravene til sertifisering.  Syntetisk materiale er et oljebasert produkt som gir et relativt høyt miljø fotavtrykk sammenlignet med glassfiber. Rammeverk og filtermateriale er å betrakte som avfall etter bruk, hvor rammeverket kan gjenvinnes enten som varme eller omsmelting for ombruk.

Vi registrerer at valget av rammemateriale på ventilasjonsfilteret utgjør den betydeligste delen av miljø fotavtrykket til et ventilasjonsfilter. Forutsatt at en sammenligner filter i samme energiklasse, eksempelvis energiklasse A+

Interfil har utført tredjeparts test på bruken av trerammer på ventilasjonsfiltrene som dokumenterer at trerammene egner seg godt til formålet.   Testen forteller at trerammene stimulerer ikke til bakteriell vekst, eller gir utfordringer i forbindelse med materielle endringer i forhold til naturlige temperatur svingninger og/eller endringer i luftfuktighet.

Interfil har produsert ventilasjonsfilter med trerammer i 25 år, og merker en betydelig økt interesse for dette produktet den senere tiden.  Trerammene er laget av ubehandlet trevirke som er et rent organisk fornybar ressurs som gir bransjen økt bærekraft. 

Trevirke er brennbart og ved fullstendig forbrenning blir det kun ca. 1 prosent igjen i form av aske.

Ved å velge rammemateriale av treverk, er det ikke tvil om at miljøet er vinneren og at leverandør og forbruker tar klimaet vårt på alvor.

Driftsfasen i dette regnestykket er ikke hensyntatt og Interfil forutsetter at det benyttes energiklasse A+.

Som vi har forsøkt å synligjøre i denne artikkelen så vil det virkelig gjøre en forskjell for miljøet vårt om vi velger kortreiste norskproduserte filter med treramme.

Fremtiden er rett rundt hjørnet og der er Interfil!