Lyst til å bidra til at verden blir et litt bedre sted å bo – også for barna våre? Dropp plast og bruk tre i stedet.

Du er sikkert enig i at det er viktig å redusere utslipp av plast til naturen. Og du er sikkert klar over at plast er et ikke-fornybart, oljebasert produkt som fører til betydelige CO2-utslipp.

Men hvordan kan du selv bidra til mindre forurensning fra oljebaserte produkter – ut over det å bytte ut handleposen i plast med andre alternativer?

Jo, du kan begynne med å erstatte plast med tre der det er mulig. Og tro oss: mulighetene er langt flere enn du sikkert har tenkt over. Mer om det litt seinere.

Derfor er tre miljøvennlig

Aller først: hvorfor er tre et så bra miljøalternativ?

Tre er en viktig del av det fornybare kretsløpet. Det består i all hovedsak av karbon, og karbon inngår i naturens eget kretsløp både når det vokser og når det etter endt levetid blir brutt naturlig ned eller brent.

Treet går med andre ord tilbake til naturens kretsløp etter endt levetid – uansett om det råtner eller blir brent.

Når vi i tillegg vet at tre i vokst henter skadelig CO2 fra lufta og lagrer det naturlig, kommer miljøperspektivet enda tydeligere fram.

Forutsetningen for miljøgevinsten er at treet kommer fra bærekraftig forvaltet skog, noe du er garantert så lenge hogst blir kompensert med ny vokst.

Bruk tre i ventilasjonsfilter

Tilbake til der vi begynte: hvordan kan du selv bidra til mindre bruk av ikke fornybare ressurser og lavere CO2-utslipp?

Små tiltak som å kutte ut plastposen har vi allerede nevnt, men det er også andre ting som kanskje ikke er så lett å tenke over.

For visste du at det er vanlig å bruke plast som rammemateriale i mange ventilasjonsfilter?

Og enda viktigere: visste du at det også er mulig å bruke ventilasjonsfilter med treramme i stedet for plast?

Det er lett å tenke at det ikke har noen betydning for miljøet om du velger tre eller plastramme i et ventilasjonsfilter.

Men når vi vet at det går med 2 kg olje for å lage 1 kg plast, og at en plastramme i et ventilasjonsfilter fort veier 1,5 kilo, er det ikke fullt så vanskelig å få et klarere perspektiv.

Når du i tillegg kan tenke på at det i en helt vanlig skole i Norge fort går med minst 20 standard ventilasjonsfilter i året, blir miljøregnestykket enda mer interessant.

Konklusjonen burde vel derfor egentlig være temmelig grei? Har du lyst til å bidra til mindre CO2-utslipp og mindre plastforsøpling? Da bør du bruke tre i stedet for plast.

Har du lyst til å vite mer om hvordan riktig bruk av ventilasjonsprodukter kan gi både bedre inneklima og et bedre miljø?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få tips om ventilasjon og inneklima